Bejelentkezés

Gyógyító zene avagy a lelked dallamának építő ereje

Hibaüzenet

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/userdata/web/smartacademy.hu/website/www/yamahazeneiskola/includes/file.phar.inc).

Egy depresszióban szenvedő ember  kerüli a zenét. Legtöbbször zajnak és bosszantónak találja, testi fájdalmat okoz egy dallam számára.(megfigyeléseim szerint)Vajon miért? Mert nem akar meggyógyulni!

Komolyan, erre a tényszerűségre  jutottam. Lehet soha nem  hallott arról ,hogy a zenének gyógyító ereje lenne, de mégis ösztönösen kerüli!!Lehet ismeri a dallamot ,mely lelkében zakatol,de ki nem engedi! Én tényleg, altató és nyugtató helyett,  "vénásan" rögtön a fülbe zenét csöpögtetnék, hogy a lelki fájdalmakkal küzdő emberekben , a lelkük dallamával egyesülve  keresse meg azt a fájdalmat, mely még  felismerés és feldolgozás alá nem került! A zene segít abban ,hogy átélt érzelmeket megértsd, érzelmeidben mélyebben  elmerülj, felfokozott állapotba hozza lelked, mely így hatékonyabban tud szárnyalni!! Életed minden mozzanatához kötődik egy dallam melyet, ha újra hallasz felelevenedik, lepereg előtted életed azon eseménye (érzelme) ,melyben az a zene lelkedben összhangra talált!

"A zene a legtitokzatosabb és legemelkedettebb dolgokat is elmondja, amit a lélek érez és megálmodik. Az eszmék és érzések magasabb rendjét fejezi ki, mint az emberi szó. A végtelent tárja fel."/ George Sand /

Kislányként hallottam a Sándor Mátyás filmzenéjét .  Ültem a fotelban bámulva a tévét és felcsendül a zene, leesett az állam mozdulatlanul hallgattam, még levegőt sem akartam venni, nehogy elmúljon az a csodás érzés a lelkem legmélyén! Csak szívtam magamba minden csöppjét akarva ,hogy átjárjon és éreztem ahogy hideg fut a hátamon ,hogy ellep a libabőr és könnycseppek gördültek le arcomon. Annyira boldog voltam!! Akkor tudatosodott bennem az, hogy élet csodaszép és örülök ,hogy része lehetek és ilyen csodát  átélhetek!! Ma is ugyanazt  érzem valahányszor meghallom a  S.M.filmzenéjét !  A zene elkísér bármely útra tévedsz, ha kell vigaszt nyújt, ha kell felpörget ! Ez volt az első találkozás a lelkemnek kedves, ápoló dallamával! Aztán persze jöttek a csontig hatoló érzelmek és dallamok!! Legutolsó ilyen átütő lélek és zene találkozás a  depim vége fele történt ! Ez nem volt elsőre egyszerű, át kellett törnie ellenállásom.  Hallgattam volna ,  meg nem is.. ..az első pár pillanatnál már kapcsoltam volna ki , olyan érzés volt ,mintha előre éreztem volna a "vesztem",  mint amikor érzed valami a végét járja  benned, még utoljára nagyot rúg , hogy szétszaggasson a fájdalom!! Persze ,hogy nem akartam érezni azt ami közeledett!! Szólt a zene és egyre beljebb hatolt ,arra eszméltem teli torokkal éneklem Road: Ne mondd !-című dalát! Tomboltam és kiáradt közben minden fájdalom! A dühöm széttépett ,a keserűség marta a torkom,  fájt, kínzót , de úgy voltam vele ,ha már itt  a vég ,akkor jöjjön aminek jönnie kell!! Pár nap tombolás után békét éreztem lelkemben!!! Elindultam újra immár  győztesként ,messzire tekintve  vissza se nézve!!

KépMinden zenei műfaj jótékony hatással van az emberi szervezetre, testileg és lelkileg egyaránt elősegíti a gyógyulást ! Olyan mankó ,melyre nyugodtan támaszkodhatsz ! Hajrá élj a zene hatásával , fejezd ki vele érzelmeidet ,találj benne felüdülést a mindennapok egyhangúságában!!Találd meg benne lelked dallamát !

Krémezd lelked zenével !

A zene olyan, mint a tenger: mi a parton állunk, ellátunk messze, messze, és gyönyörködünk a hullámok játékában, de a túlsó partot nem láthatjuk meg soha.


Henryk Sienkiewicz

Kategória: