Bejelentkezés

Gyerekszoba

Hibaüzenet

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /var/userdata/web/smartacademy.hu/website/www/yamahazeneiskola/includes/file.phar.inc).

Okosabb játék, okosabb csecsemő?

nov
07

Ugye Ön sem szeretné, ha gyermeke butább vagy alacsonyabb IQ-jú lenne, mint kortársai? Vagy esetleg a botfülűek szomorú sorsára jutna? Kezdje el a gyermekben szunnyadó Einsteint korán ébresztgetni, de nem mindegy, hogy teszi!
Az elmúlt három évben a csecsemőjáték gyártás az USA játékiparának legerősebb szegmensévé vált. A szülők abbéli hitükben, hogy ha minél több impulzus éri a gyermeket csecsemőkorban, hosszabb távon annál többet tanul, annál okosabb lesz - mindent megvásárolnak ? írja az ABCNews.

Az újszülött csecsemők észlelik a zene ritmusát

nov
07

A Magyar Tudományos Akadémia Élettani Intézete és az Amsterdami Egyetem Logikai, Nyelvi és Számítási Intézete közös kutatási eredményei bizonyították, hogy a két-három napos csecsemők képesek észlelni a zene ritmusát. A jelenség, melyet "ritmus indukciónak" neveztek el, valószínűleg hozzájárult a zene eredetéhez. A ritmus indukcióról úgy tartják, kizárólag emberi képesség, még az evolúciósan hozzánk legközelebb álló fajok (csimpánz, bonobo) sem képesek viselkedésüket ritmikus hangokhoz szinkronizálni.

A hallás

nov
04

Az újszülött is hall, bár még csak korlátozott mértékben képes felismerni, merről jön a hang. A kisbabák szinte születésük percétől kezdve ráhangolódnak a nyelvre.

Életük első órái során meghallják a beszédet a háttérből, és egy idő után finoman ringatózni kezdenek a ritmusára.

Amikor már nagyobb mozdulatokat tesznek, a rugdalózás és a karlendítések is összhangban állnak a beszéddel. Már néhány órás újszülöttek is a hang irányába fordulnak (bár nem mindig tudják megállapítani, pontosan merről jön). Különösen szeretik idősebb testvéreik magas hangját.

Elmondhatjuk, hogy mindezt már korábban is hallották. Az anyaméh se nem sötét, se nem csendes. A hasfalon át beszűrődik némi fény, különösen amikor süt a nap, és az anya teste számos hangot produkál.

Készség és képesség

nov
04

A készség egy tevékenység gyakori ismétlődése révén ténylegesen automatizálódik, majd a cselekvés során tudatos felidézés nélkül működik. (A készség szintjén működik például a számolási készség, az íráskészség vagy az olvasási készség stb.) Ez azt jelenti, hogy egy egyszerű matematikai művelet elvégzéséhez (pl. szorzótábla) nem kell az ismeretet tudatosan felidézni, hanem az a tevékenység során automatikusan aktivizálódik.

Korai fejlesztés

nov
03

Minden gyermek különleges emberi lény, aki a saját egyéni módján növekszik és fejlődik. Van, aki később éri el a fejlődés egyes mérföldköveit, mint a társai. Előfordul, hogy ez a késés a normál fejlődés változata.

Kaccs, kódacs, ada, ada!

nov
03

Lefordítva: azonnal add ide a kekszet és a kavicsot! Minden család anekdotái között szerepel néhány különösen jól hangzó gyermeki szó. De miként is alkot a kisgyermek új szavakat? Egyáltalán, hogyan tanul meg beszélni?

Tanulási képességek

nov
03

Képességfejlesztő játékok

  • Szerző: Tauzin Tibor Miklós, pszichológus
  • 2008. június 30.
  • Forrás: HáziPatika.com

A gyermekek mindennapjainak egyik legfontosabb része a játék. Életkortól függően az izgalmas játék sokféle lehet, az azonban közös bennük, hogy a kihívás és öröm mellett azért is fontosak, mert általuk számos képesség gyakorolható és fejleszthető.

Szó, szimbólum, érzelem, kommunikáció

nov
03
  • Szerző: Mirtse Márta
  • 2004. november 28.
  • Forrás: Anyák Lapja

Veleszületett adottságon alapszik a beszéd kialakulása vagy a tanulás során megszerzett készségek biztosítják fejlődését? Régi vitatéma ez a kutatók, pszichológusok, neurológusok, nyelvészek között. Melyik a fontosabb? Mindkettő.

Mit tud a baba?

nov
03

Kisgyermekes családokban sok szorongást okoz a vissza-visszatérő kérdés: vajon a megfelelő ütemben fejlődik-e a kicsi, tudja-e, produkálja-e azt, amit az adott életkorban "illik".

Képességfejlesztő játékok - Beszéd

nov
03
  • Szerző: Tauzin Tibor Miklós, pszichológus
  • 2008. január 15.
  • Forrás: HáziPatika.com

A gyermekek mindennapjainak egyik legfontosabb része a játék. Életkortól függően az izgalmas játék sokféle lehet, az azonban közös bennük, hogy a kihívás és öröm mellett azért is fontosak, mert általuk számos képesség gyakorolható és fejleszthető.

Oldalak